Friday, 30 March 2012

kenyataan kan??

kebetulan masa tengah online fb, nampak kawan post pasal ni. bila baca2, memang benda ni banyak kali berlaku sekarang.. kita selalu rasa kita je betul kan? tapi bila fikir2 balik, kita pun banyak wat salah. yang penting, kita sedar apa yang kita lakukan :) peace!


Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI...

Bila jadi baik, ORANG MELUAT...

Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM...

Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..."

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA...

Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN...

Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS...

Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR...

Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'...

Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free...

Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....."

Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."...

Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"...

Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?"..

Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita. Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka.. Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. ingat pesanan ini :-

"Keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula.. perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan Allah SWT terhadap kita.. bukan pandangan manusia....."
#copy paste

Wednesday, 28 March 2012

♥ sweet moments ♥

25/3/2012-sweet memories. aq n kawan2 sebenarnya da lama teringin yang teramat sangat nak pergi mandi manda reramai. dapat ilangkan stress nak dekat2 final exam ni :)
kebetulan ari ni kitorang free (konon,padahal esoknye ad test), so kitorang pun plan la sewa kete untuk setengah hari pergi Desaru. mula2 pergi Jusco Tebrau dulu pergi repair handphone aq yang wat hal. lepas tu pergi desaru. nasib baik jalan nak ke sana x susah. tgk signboard je da sampai. sampai sana, cari parking. sume hotel je.. de 1 tempat utk public parking, (tapi kena bayar jugak,hampeh).. masa nak bayar parking tu, kitorang cakap kat pak cik tu yg ktorg student, bagi la free (sambil wat muka budak baik :D), lepastu trus dapat free! haha. sampai sana, x menyempat mandi lagi, amik gambar dulu... :D

muka puas je dapat sampai desaru :D
lepas amik gambar (terima kasih untuk pak cik yg ktorg terserempak n tolong amikkn gambar), apa lagi, g tukar baju la. toilet skarang pun memang xde yang free nye pun! kena bayar lagi. kesimpulannya, sekarang pergi tempat awam pun kena bayar. (kalo pergi Ganu ari tu free pulak.pelik) ombak waktu tu (5pm) memang xyah cite la. tinggi betul.. tapi memang enjoy sangat2 la ari tu. kelakar tengok gelagat kawan2 yang bermacam2 ragamnye :D haha. korang memang lawak. sampai penat nak gelak. tertelan lagi air yang masin tu.. habis mandi je, sume lapar. lepas bertolak balik, trus singgah makan.. lepas tu, badan mestila penat. so mata da xlarat nakk bukak, nota nak baca entah ke mana, tido zzzzZZZZZ. esoknye salah jawab gara2 xbaca soalan betul2! adoyy.. xpe, lenkali cuba lagi ye?? hehe. :D btw, tq korang coz makbulkan impian aq yg dari mula2 sampai JB lagi nak pergi mandi pantai. lepas ni kita pergi ari terjun dekat Kota Tinggi pulak ye?? hehe :)

 ♥ sweet moments ♥ 

Saturday, 17 March 2012

tiba-tiba rindu dekat....

hye peeps! tbe2 rasa rindu sgt2 dekat Mak dan Ayah. (Umi dan Abi).

 huwaaaaaa.. rindunya! rindu kt adik2,

kakak, abg jugak! rindu kwn2 kt uma jugak! rindu zaman dulu2 :')
sekarang saya bahagia di samping kwn2 di johor :) sebenarnya nk cakap Terima Kasih dekat Zara anak pak cik Zainal yg byk memahami sy skrg n sudi dgr sy membebel panjang2 hari2 sblum tido :D
terima kasih sekali lagi!
kawan yg baik adalah kawan yg sentiasa bersama kita di saat dunia menjauhi kita :')

Wednesday, 14 March 2012

Date with Shila Amzah yang awesome! :)

Kak Shila yg Cun meletop!
11.3.2012- tarikh keramat di mana saya bersama housemate saya date dgn Shila! ceh.. ayat nk menarik je. haha. kisahnye bmula di mana ktorg ber3 dilanda kebosanan. kbetulan ari ni Shila wt show blakang uma ktorg. blakang uma? tak caye? btul la... tak caye sudah, xnk kwn lah. :D


Zara dan Syu yg sporting!

mcm ni la, uma ktorg kt area Tmn Scientex. kwsn uma ktorg nme Cassia. tmpt shila dtg lak nme Show Village. area Scientex gak. area uma tu kbetulan blkg uma ktorg. mmg dr pintu blkg da nmpk la shila. sumpah nmpk!
Shila punye 
haha. excited nye dye! :D ok la, pnat nk cite pjg coz chicken chop n ayam masak merah kt dpn mata ni. LAPAR! hehe. ari ni impian aq nk mkn chicken chop air tgn sndiri tercapai gak akhirnye! :) hehe. ok la. see u all soon (klo rajin nk update la. skrg bz coz assignment dh btimbun) p/s: thx to Zara and Syu yg sudi menemani saya ke sana ye? syg korang! :)

bajet2 aksi memukul bantal :D

nampak tak shila dgn ayahnya, ND lala?


ND Lala

kak shila menuju ke arah kitorang :)

antara kawan2 kitorang yang datang semak gak. hehe :D

muka puas Zara dgn Syu lepas dpt PELUK shila! ahhh jeles! :(

awek2 yg kami terjumpa! hehe

Sunday, 11 March 2012

Newspaper Challenge by New Straits Times

10.3.2012- hari di mana saya, syu, zara, dan mani bersama najwa, nur, sarah, pika, alin, dan arina melibatkan diri bersama budak2 skola dr SMK Pasir Gudang. sampai je dpn dewan Politeknik Ibrahim Sultan, muka sume tkejut n xrela masuk je. haha. sume gara2 ktorg xtau sbnanye yg ktorg ni kne join newspaper challenge tu. english mak! lps tu dlm ati kte rilek la, snang je kot. (padahal risau coz english bkn A pun! B+ je mampu).
lepas daftar, pegi makan mi goreng free! 

najwa, nur, sarah, pika, me and zara!
lepas da kenyang, masuk dewan. masa tu ramai yg xdtg lagi, ape lg snap gmbr la! :D
6, 5, 3, 1. group sume len2 :D
lepas da nampak ahli group masing2, sume bknal2lan. mmg nasib aq kot dpt 1 group ngn sume dak skola. aq sorg je wakil dr PIS. bgaul ngn bdk2 la arini :D lepas tu join mcm2 contest la.
artsy english. kreatif kn kami?? :D

slogan warrior. xlupe lagi ktorg group 1st kne present!



amazing storyboard. ktorg pn kne present 1st2! yg xle bla, ahli group  dr SMK PG sume malu2.
last2 den la jgak kne bcakap kt atas pentas tu wt kali kedua! haha
yg ni xigt nme pe. pnat tau wt yg ni. yg bestnye, group ktorg mnang tau?
no 1 la! 71 words. haha


finally, we are the winner! group No. 1 must get No. 1 right?
haha. suka sgt2 dpt No. 1 tau? excited kemain adik2 aq ble dpt no. 1
smgt naik pentas kau!
 nak amik hadiah cpt je, nk present nyorok blkg kertas ye korang??haha
lepas dah dpt hadiah, sempat la tukar2 nama FB memasing. malangnye adik2 ku, nama fbb yg korang bagi sume akak x jumpa :( korg ni bg nme pelik2 ni.. haha. xpela, pjg umo jumpe la. hehe. kua je dr dewan, mkn nasi+ayam sambal byk2. siap bole bwk balik uma lagi! haha. lps tu, snap gmbr lagiiiiiii :D
muka excited dpt byk hadiah! haha

housemate tersayang! 

ni la housemate sy yg sporting dan ceria! xkering gusi
ladgn korang. sayang korang ketat2!



Friday, 2 March 2012

facebook timeline punya hal :)

korang pnah wt TIMELINE kt FB tak? mula2 aq tengok, mmg cantik. tapi lama2 aq rasa serabut lak coz kwn2 aq sume komplen xfhm cara nk guna.. tapi klo korang pnah guna, korang msti faham punya cara dye :)
kt cni aq nk bagi 1 tutorial psl cara nak remove fb timeline korang. tapi tuto ni menjadi kt Laptop @ PC korang je. means, korang jela nampak timeline tu xde. org yg xwt mende ni still ley nampak timeline korang. same thing happen to me :D but, okay la kan. at least korang xyah la susah payah nk pning2 kpale fikir cara nk guna timeline tu. so bile korang online, korang xnampak la mende timeline tu samaada di fb korang dan juga kawan2 korang tu. ok kan?? :)
tuto ni aq amik dr Blog Kaki Blog
kalo korang xfaham, bace la yg ni :

again credit to : Kaki Blog

Thursday, 1 March 2012

hari terakhir puan Wido di PIS :'(

hari ni merupakan hari terakhir Pn. Wido Mes Wati berada di Politeknik Ibrahim Sultan ni.. sedih sgt :'( lagi sedih bila budak2 kelas nyanyi lagu kenangan terindah utk Pn. Wido... beliau mngajar utk subjek Maths for foodservice organisation.. Pn. Wido ajar best sesangat! baik n lemah lembut je ajar ktorg.. tapi mmg lumrah hidup kn, stiap pertemuan msti ada perpisahan. Pn Wido dpt naik pangkat, transfer pegi poli kt Merlimau, Melaka. okay, seriously ktorg jeles ngn student kt Merlimau.. untungla korang... utk Pn. Wido, we'll always remember you!